Opticien

De opticien

Veel mensen hebben last van slecht zicht en er zijn ook mensen die een sterkte nodig hebben zonder dat ze het weten, omdat ze denken dat ze voldoende zien, tot dat ze een bezoekje aan de opticien brengen. Vaak doet een bezoekje aan de opticien wonderen en ervaren mensen de scherpte die ze kunnen halen met een bril of lenzen. Veel mensen hebben een lage sterkte van slechts min of plus 0.25 of 0.50 dioptrie. Vaak zijn deze sterktes te verwaarlozen en hier hoef je dan ook geen bril of lenzen voor aan te schaffen.

Vaak is een sterkte vanaf plus of min 0.75 dioptrie een aanwijzing om voor een bril of lenzen te kiezen om de ogen te corrigeren. Vaak ga je vanaf deze sterkte al een stuk beter zien, of helpt deze sterkte tegen vermoeide ogen of zelfs bij klachten van hoofdpijn (lage plussterkte).

Kies je voor een bril dan heb je de keuze uit honderden verschillende modellen in de vorm van ronde brillen en rechthoekige brillen. Je hebt de keuze uit kunststof brillen of metalen brillen in dunne of grove kwaliteit en in een lichte kleur of donkere kleur. Wil je dat een bril opvalt dan kies je vaak voor grove donkere monturen en wil je dat een bril juist niet opvalt dan kies je voor een dun montuur met een lichte kleur. Er worden tegenwoordig al brillen van hout gemaakt naast de bekende metalen en kunststof monturen, maar er zijn ook monturen van goud of andere edelmetalen te krijgen.

Kies voor lenzen

Veel mensen die niet goed zien en toch de ogen willen corrigeren kiezen niet voor een bril maar kiezen voor lenzen, dit omdat zij een bril niet mooi vinden of gewoon weg niet praktisch vinden. Kies je voor lenzen dan heb je de keuze uit harde lenzen of zachte lenzen, waarbij zachte lenzen vaak meer comfort bieden t.o.v. harde lenzen.

Kies je voor zachte lenzen dan is hier een enorme keuze in, want je hebt namelijk daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en jaarlenzen, waarbij jaarlenzen tegenwoordig niet zo heel veel meer worden verkocht omdat dit type lens vaak minder hygiënisch is.

Het meest kiest men voor maandlenzen en deze zijn te verkrijgen in sferische, torische en multifocale uitvoering. Meestal worden maandlenzen in doosjes van 6 stuks verkocht, dus schaf je een doosje voor je rechteroog en linkeroog aan, dan kun je alles weer een halfjaar scherp zien. Maandlenzen zijn in verhouding ook een stuk goedkoper dan dat je bijvoorbeeld daglenzen aanschaft.

Kies je niet voor maandlenzen maar kies je voor een zachte lens met een hogere vervangingstermijn zoals weeklenzen of daglenzen, dan doe je dit vaak uit hygiënisch oogpunt. Het dragen van daglenzen is vaak het meest hygiënisch en dit komt omdat elke lens apart zit verpakt in een lenshoudertje met lenzenvloeistof. Omdat elke daglens apart zit verpakt is dit ook meteen de duurste manier van lenzen dragen. Daglenzen worden vaak verkocht in een verpakking van 30 stuks, ook worden sommige merken daglenzen verkocht in verpakkingen van 90 stuks en deze verpakkingen zijn vaak iets voordeliger dan de 30 stuks verpakkingen.

Lenzenvloeistof dien je te gebruiken bij weeklenzen, maandlenzen en jaarlenzen en niet bij daglenzen want die zitten al in een houdertje met vloeistof verpakt. Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistof verkrijgbaar zoals bewaar en inzetvloeistof, peroxide lenzenvloeistof en alles in één lenzenvloeistof. Alles in één lenzenvloeistof is de meest verkochte lenzenvloeistof, want deze is makkelijk in het gebruik en je kan deze lenzenvloeistof gebruiken om je lenzen in te bewaren, mee te reinigen en te desinfecteren.

Je ziet het dus, wil je alles weer duidelijk zien dan zijn er verschillende oplossingen.